Vad kostar en padelbana?

Guide för dig att tänka på om du funderar på att bygga en padelbana.

Kostnaden för en padelbana ligger vanligtvis mellan ca 250 000 – 450 000 kr exkl.moms. Det är en väldigt grov uppskattning av vad det kostar att bygga en padelbana, och en bra bit ifrån slutkostnaden för din padelbana/padelbanor. Det är ett flertal olika parametrar som bestämmer till slut vad kostnaden för din padelbana blir. Bara för själva banan exklusive markarbeten och eventuell lokalanpassning så finns det fler olika delar som till slut sätter slutpriset, exempelvis:

Skall det vara dubbel eller singelbana?
Hur många banor skall ni bygga samtidigt?
Typ av ram runt din padelbana.
Vilket underlag/matta på din padelbana.
Typ av belysning och nät.

Vad kostar det att bygga en padelbana?

En padelbana kostar som vi nämnt ovan ca 250-450 000 kr exkl.moms, lite beroende på materialval. Men att bygga en padelbana eller för den delen en padelhall, kan vara en helt annan historia. För att hjälpa dig lite extra på vägen till din nya padelbana, har vi sammanställt de vanligaste frågorna kring padelbanor och kostnaden för att bygga en. Längst ned hittar du även leverantörer av padelbanor.

Krävs det bygglov för att bygga en padelbana?

För att exakt veta dina förutsättningar för att bygga en padelbana krävs det att du vänder dig till byggnadsnämnden i din kommun där du tänkt bygga banan. Många padelbanor byggs i en befintlig lokal som lokalanpassas för det, men det skiljer sig åt såklart beroende på lokal.

Kostnad bygga padelbana

Hur stor är en padelbana?

Måtten på padelbanor är 20m x 10m (L x H).
Måtten på en singelbana i padel är 20m x 6m (L x H).
När du bygger en padelbana bör du räkna med en installationsyta om 21m x 11m för dubbelbanan och 21m x 7m för singelbanan. Det ger dig 0,5 m yta på varje sida om banan.

Vilken takhöjd bör jag ha på min padelbana?

Då lobben är ett av de viktigaste slagen i padel så är takhöjden väldigt viktig när du skall bygga en padelbana. Rekommendationen för takhöjden i padel är minimum 7 meter, men optimalt är om takhöjden är över 8 meter.

Vilket material är en padelbana gjord av?

Ramkonstruktionen
Ramen runt padelbanan är vanligtvis byggd av stål eller aluminium, det förekommer även en del aktörer som byggt ramar med trä. Men de godkända och officiella ramerna är byggda av stål eller aluminium.
Ramkonstruktionen kan skilja sig om banan skall byggas för utomhus eller inomhusbruk. Utomhus krävs det lite grövre stålprofiler för att kunna stå emot de olika väderlekarna som banan ställs inför.

Glaspartier
Längs kortsidorna och delar av långsidorna har padelbanan glaspartier. Dessa glaspartier är viktiga att de monteras korrekt och är av tillräcklig tjocklek. De behöver exempelvis kunna stå emot kraften från en spelare som springer in i väggen. Kortsidornas glaspartier har en storlek på 3.20 x 2.40 m.

Stålnät
Ovanför glaspartierna på kortsidorna, samt stora delar av långsidorna täcks av stålnät på en padelbana. Stålnäten har en tjocklek på 3mm och skall även dem stå emot padelspelare som springer in dem, eller sparkar av frustration i dem.

Matta / Underlag
Underlaget, även kallat mattan eller ”padelgräset” på banan finns i en del olika utföranden. Det som är viktigt är att den inte slits för fort och därmed behöver bytas. Den officiella World Padel Tour mattan kommer ifrån leverantören MONDO.

Belysning
På en padelbana har belysningen en central roll för banans kvalité. Felaktigt inställda belysningsarmaturer kan försämra ljuset eller i värsta fall till och med blända padelspelare.

Leverantörer av padelbanor

Nedan har ni en lista på olika leverantörer av padelbanor som ni kan kontakta om ni är intresserade av att bygga en padelbana:

Söker du utrustning till padelbanan hittar du den här:

Fler inlägg & nyheter

Snyggaste padelracket

Letar du efter det snyggaste padelracket på marknaden så har du kommit rätt. Vi på padelzpel.se har granskat marknaden för att hitta vad vi tycker

Lätta padelrack

Ett mer skonsamt alternativ för kroppen Idag hittar vi mängder av olika modeller och fabrikat av padelrack på marknaden. Tillverkarna har verkligen tagit individen i

Padelracket Exani

Padelrack Exani

Varumärket Exani som är mest känt för att tillverka skor till den nordiska sport- och skomarknaden har nu tagit klivit in i padelvärlden. Sedan en

Padel Globen

Spela padel i Globen

Det har nog inte undgått några padelälskare, inte minst stockholmsborna att Globen eller som den numera heter heter Avicii Arena under en tid omvandlades till

RS Padel x Margaux Dietz

RS Padel x Margaux Dietz

Bildkälla: rs-padel.com RS padel har tagit fram ett nytt padelrack, denna gång tillsammans med influencern och padelfantasten Margaux Dietz. RS har sedan tidigare tagit fram

Padelarmbåge

Padelarmbåge (tennisarmbåge)

Padelarmbåge är ett nytt begrepp som dykt upp i Sverige efter att sporten padel blivit allt mer populär. Men faktum är att skadan padelarmbåge är

Padel eller paddel?

Vilken är den rätta stavningen? Padel eller paddel? Det är nog många av oss som funderar på om det stavas padel eller paddel. Den korrekta