Padel tips för nybörjare

Är du sugen på att börja spela padel och vill ha tips på vad som är bra att tänka på för att komma igång med ditt spel så fort som möjligt?
Vi på PadelZpel.se har samlat en guide med mängder av padel tips för nybörjare som förhoppningsvis kan underlätta och påskynda din process. Detta är en fantastisk sport som vi önskar att ni också skall få uppleva. Många av dessa misstag har vi själva gjort och vi ger er dem för att ni skall få ett litet försprång in i padeln. 

Padel för nybörjare

Padel är idag en av världens snabbast växande sporter med många positiva hälsoeffekter. Padel är inte bara en väldigt rolig och social sport utan också en allsidig träningsform som har positiv inverkan på både kropp och själ. Här tränar du kondition, styrka, koordination och balans samtidigt och det fartfyllda spelet innebär också att din explosiva förmåga sätts på prov. Det finns även studier som visar att racketsporter är den typ av sport som ökar livslängden mest. Med det sagt så är vi glada att du hittat hit och vill lära dig mer om sporten. 

Att padel blivit så pass populärt och stort som det faktiskt blivit har att göra med att det är en sport som även nybörjare och mer oerfarna kan spela och samtidigt ha väldigt kul, utan att behöva vara proffs. För att komma igång med padel krävs heller inte massa utrustning och förberedelser vilket också gör att det är en enkel sport som alla har möjlighet att testa på. När man väl testat på sporten så är risken stor att man fastnar och vill spela med. 

Padel tips för nybörjare som gör det lättare att komma igång

Precis som för många andra sporter så handlar mycket om teknik i padel. En god teknik och en förståelse för hur du ska positionera dig på banan kommer medföra att du får igång ett fartfyllt och roligt spel. 

  • En av de stora nybörjarmisstagen inom padel är rörelsemönstret på banan. Som nybörjare springer man oftast efter bollen i förhoppning om att man ska hinna fram och få över bollen till motståndarsidan. Problemet blir ofta att man springer sig trött och missar att läsa av hur bollarna faktiskt kommer studsa och vart bollen kommer hamna. Försök därför tidigt att läsa av hur bollarna studsar i glaset och hur du kan placera dig för att få det bästa utgångsläget för att slå tillbaka bollen.

  • En annan sak som är viktigt som nybörjare att tänka på är greppet, dvs hur du håller och greppar ditt padelrack. Det vanligaste greppet inom padel kallas för hammargrepp vilket syftar på att du håller ditt padelrack som du håller en hammare när du ska slå i en spik. Med detta grepp får du ett stadigt slag både på backhand och forehand. Tänk även på att bibehålla greppet och inte ändra greppet från slag till slag.

  • Använd glasen, dem finns där av en anledning. Glasen är inte bara där för att ringa in banan utan ska också användas som hjälpmedel för att få över bollarna till motståndarsidan.  Det tar ett tag att lära sig hur glasen fungerar men försök börja med detta så tidigt som möjligt.

  • En annan vanlig nybörjarmiss är att man oftast har en tendens att vilja “döda” bollen, dvs slå så hårt att motståndarna inte hinner med att ta bollen. Detta är dock inget att rekommendera för dig innan du har lärt dig teknikerna och hur du ska träffa bollen. Tills dess kommer endast en liten procent av alla dessa slag att sitta. Resten kommer hamna i glasen eller i nät. Försök därför bara att få över bollarna till en början så att ni får till ett spel. Det kommer göra att du utvecklas snabbare.
  • Fotarbetet. Padel är en snabb och fartfylld sport som kräver ett snabbt fotarbete för att hinna med att ta bollarna. Tänk därför på att vara lätt på fötterna. Risken är att man blir för stillastående och då blir det svårt att vinna bollarna. 
  • Padel är en sport som vi nämnt tidigare kräver en viss kondition och styrka. Vill du därför utvecklas inom sporten så kan vi starkt rekommendera att du tränar upp din fysiska styrka på sidan om. Löpning, styrkeövningar, balansövningar och olika former av rotationsövningar är träningsformer som kan utveckla ditt padelspel.
  • Viktigast av ALLT! Ha roligt när du spelar. Har du roligt så kommer du också att vilja spela mer och din utveckling får du också på köpet. 

Vi hoppas att detta kan vara bra padel tips för dig som nybörjare inom sporten. Vi önskar dig lycka till med din padel och förhoppningsvis tycker du att det är lika kul som vi gör!

Padel Sverige