Vad är en bandeja?

Padelns guldkorn till slag, Bandeja! Hur får man till den perfekta bandejan?
vad är en bandeja

Innan vi går in närmare steg för steg på hur du slår en bandeja, så skall vi börja med att svara på vad en bandeja faktiskt är.
Bandeja är ett slag i padel som på sätt och vis blivit symbolisk för sporten. Namnet bandeja kommer ifrån det spanska språket som på spanska betyder bricka.
Bandeja är i grund och botten ett overheadslag som vanligtvis används i padel för att försvara nätet mot motståndarens lobbar. Slaget syftar till att tvinga ned motståndarna bak i banan och på så sätt tvinga dem i en defensiv position. Ju skickligare du är på att slå en bandeja desto lägre kommer bollen troligtvis gå och desto svårare blir det för motståndaren att slå bollen tillbaks.

Hur slår man en bandeja?

Slaget är som sagt unik för sporten, men har nästan lika många olika varianter som antalet aktiva padelspelare. Hur man slår en bandeja varierar därför från person till person. Det finns den traditionella bandejan och det finns den raka varianten. Där du träffar bollen rakt och det blir mer eller mindre ingen spinn på bollen. Men för att slå en traditionell bandeja, finns det några grundsteg som du kan utgå ifrån:

Steg för steg guide för att slå en bandeja

  • Vänd dig med sidan åt bollen och förbered padelracket rakt ut från din egen tinning
  • Förbered dig genom att tänka 90-90 (90 grader i armhålan & 90 grader mellan överarm & underarm)
  • Sträck upp den hand du inte håller racket i och peka mot bollen. Det hjälper dig att koordinera slaget/rörelsen genom att du får upp din bröstkorg.
  • Tänk på att inte ha racket för långt bak, ett bra mått är att det alltid skall vara synligt i ögonvrån. På så sätt får hjärnan enklare att koordinera rörelsen om du har både racket och boll i synfältet.
  • Undvik i största möjliga mån om att vara i rörelse bakåt när du slår din bandeja. För att göra en effektiv bandeja bör rörelsen vara framåt när du slår slaget.
  • När du träffar bollen vill du få en så låg och flack bollbana som möjligt. Dvs du vill helst få lite spinn på bollen för att försvåra för motståndaren.

Här nedan har ni ett bra exempel och förklaring på hur en bandeja kan utföras.

Vill du slå en Bandeja som ett proffs? Köp ditt nya padelrack här!

Fler inlägg & nyheter

Padel eller paddel?

Vilken är den rätta stavningen? Padel eller paddel? Det är nog många av oss som funderar på om det stavas padel eller paddel. Den korrekta

hur länge håller ett padelrack

Hur länge håller ett padelrack?

Hur länge ett padelrack håller beror givetvis helt på hur du sköter om ditt racket. Ett padelrack består av mängder av olika material som givetvis