Hårda eller mjuka padelrack?

5/5

Det kan vara svårt att veta vad för typ av padelrack man ska ha och inte minst om man bör ha ett mjukt eller hårt racket. Faktum är att en av det viktigaste faktorerna när du ska välja padelrack är just hårdheten på kärnan och träffytan. Ett mjuk respektive hårt padelrack skiljer sig väldigt mycket i form av egenskaper och därför är det viktigt att du väljer ett padelrack med den hårdhet som passar just din spelstil.

För att reda ut detta och klargöra om man ska ha ett hårt eller mjukt padelrack så har vi på PadelZpel tagit fram information där vi beskriver de olika racken och vad skillnaden faktiskt är. Förhoppningsvis ska det ge dig en tydligare bild om vilken hårdhet du ska välja när du någon gång ska investera i ett nytt racket.

Enjoy!

Hårda Padelrack - Hög kontroll och bra kraft

Låt oss börja analysera och grotta ner oss i det hårda padelracket. Det som utmärker ett hård padelrack mest är att du som spelare får ett väldigt kraftfullt padelrack. Vad som menas med kraftfullare är att du som spelare får bra utväxling i dina smashar och hårdare slag, dvs en form av rekyl. Kraften absorberas nämligen inte på samma sätt i ett hårt rack som i ett mjukt vid hårdare slag. 

Det hårda padelracket ger dock mindre fart på bollen vid lösare slag vilket gör att du behöver sätta mer fart på bollen till skillnad från det mjuka padelracket. 

En annan fördel med det hårda padelracket är att du som spelare får en otroligt skön kontroll i ditt spel. Har du som spelare god teknik och en känsla för bra bollträffar så ger ett hårt padelrack dig större precision när du ska placera dina slag och bollar. 

Generaliserar man det så brukar man säga att hårda padelrack lämpar sig bra för spelare på en medel till avancerad nivå. De flesta spelarna som tillhör eliten spelar oftast med hårda padelrack, just för att dem får bra utväxling i sina hårda slag kombinerat med bra kontroll i placeringsspelet. 

Padelrack

Rekommenderade hårda padelrack

Bullpadel Hack 03 2022

Adidas Adipower Multiweight 2023

NOX ML10 Luxury Shotgun 2023

Mjuka padelrack - Bra fart

Till skillnad från ett hårt padelrack som genererar bra kontroll så får du med ett mjukt padelrack bra fart på dina bollar. Det betyder således inte att mjuka padelrack saknar kontroll men den stora egenskapen är att du lättare får fart i dina bollar. Vanligtvis brukar padelrack för junior och nybörjare vara av mjukare kärna. 

Ett exempel som förhoppningsvis kan ge en tydlig förklaring på “bra fart” är om du exempelvis blockerar en hård boll från motståndaren framme vid nät eller slår ett lösare slag från den defensiva delen av plan så får du med en liten ansträngning hög fart på bollen. 

Är du däremot en spelare som lever mycket på smashar och att kontra motståndarna med hårda slag så är ett mjukt padelrack inte att föredra. Vid hårdare slag tränger nämligen bollen in längre i rackets kärna vilket gör att kraften och farten blir mindre. Då bör du ha ett hårt padelrack som ger dig bättre fart på bollen vid hårdare slag. 

Mjuka padelrack anses också vara mer ergonomiskt och fördelaktigt för kroppen. Med tanke på dess mjuka kärna så tar den nämligen upp vibrationer på ett bra sätt. Vilket kan till viss del motverka det som vanligtvis kallas för padelarmbåge / tennisarmbåge. 

Rekommenderade mjuka padelrack

Adidas Metalbone CTLR 3.2 2023

Varlion LW Prisma Airflow W 2023

NOX MP10 Luxury By Mapi.S Alayeto 2023

Slutligen får vi ändå lov att säga att det hela landar i personligt tycke och smak. Har du möjlighet att testa ett mjukt och ett hårt padelrack så rekommenderar vi att du gör det. Bara för att ett av alternativen stämmer överens på din spelstil så behöver det inte betyda att det är det bästa padelracket för dig!

PadelZpel.se drivs av icke professionella padelfantaster. Dessa guider och informationssidor är framtagna från vårt perspektiv. Alla betyg och åsikter är våra personliga och dina upplevelser kan givetvis skilja sig från våra.