Padelkläder​

5/5

Att hitta rätt padelkläder kan vara utmanande för de allra flesta. Padel är en snabb sport, där både ben, armar och överkropp måste kunna röra sig fullständigt obehindrat.  Precis som i alla sporter finns det kläder som är anpassade efter sportens specifika rörelsemönster.

Inom padel finns det ett flertal olika varumärken som tillverkar kläder anpassade för sporten. Alltifrån jättar som Adidas och Nike, till klassiska racketsportsmärken som Wilson och Head. Att hitta rätt med padelkläderna kommer göra att du känner dig mer rörlig och flexibel i ditt spelande. Här nedan har vi samlat information och tips hur du kan hitta rätt padelkläder. 

Välja rätt padelkläder

Att hitta rätt padelkläder kan vara en utmaning, precis som det är i de allra flesta sporter att hitta kläder. Padel sätter höga krav på textilen genom både rörlighet och möjligheten till andas och leda bort fukt (svett). Bomull är ett material som är vanligt i ordinarie kläder, men inte det som är att rekommendera när det kommer till padelkläder. Bomull suger nämligen åt sig vätska (svett) och blir därmed blöt och tunga.
Det första som du därmed bör tänka på när du letar nya padelkläder, är vad du själv kräver av materialet. 

  • Tycker du om när kläderna sitter tight om kroppen?
  • Eller föredrar du när kläderna sitter lite luftigare?
  • Är det viktigt för dig att leda bort så mycket fukt som möjligt medan du spelar?
  • Kortärmat eller långärmat?
  • Padelbyxor eller shorts/kjol?
  • Ankelstrumpor, knähöga eller en variant mittemellan? 

Rätt padelkläder kommer att göra dig bekväm i både dina rörelser och i ditt spel. Det är en underskattad utrustning när det kommer till racketsporter överlag. 

För padelspelare finns det två delar som du bör ha i åtanke när du investerar i padelkläder. Det första är att det är bekvämt med fickor eller annan möjlighet att ha padelbollarna ”på sig”. Det kommer underlätta vid servar och att undvika att ha bollar liggandes på spelplanen. 

Det andra som vi anser är viktigt att tänka på är att padel i Sverige vanligtvis spelas inomhus. Därför kan det vara att föredra att ha kortärmad överdel, för att få det så luftigt som möjligt medan du spelar.

Varumärken padelkläder

Att hitta rätt varumärken för kläder är inga problem inom padel. Det finns flera internationella jättar inom sport som Adidas och Nike som tagit fram hela kollektioner för padelfantaster. Även varumärken som Fila har hittat in med snygga och bekväma padelkläder. Sedan har vi självklart flera varumärken som är stora i andra racketsporter som självklart tagit steget in att tillverka även padelkläder, exempelvis Head & Wilson. Utbudet av kläder för utövning av padel är idag extremt brett, oavsett om du är ute efter padelshorts, strumpor, padelbyxor, t-shirt osv. så kan du kan känna dig trygg med att hitta något som passar just dig. 

Här nedan har vi samlat några av våra favoritvarumärken när det kommer padelkläder. 

Padelkläder Bullpadel

Padelkläder Head

Padelkläder Adidas

Padelkläder Babolat

Tillbehör padelkläder

Strumpor

Förutom T-shirt och shorts/kjol finns det en del av padelkläderna som oftast glöms bort, men som är oerhört viktig, nämligen strumporna. Att man pratar om att ha rätt saker på fötterna, det gör man verkligen när det kommer till padelskor. Men generellt missas oftast den delen som infinner sig i skorna, nämligen strumporna. 

Strumporna är extremt viktiga när du spelar padel. Det är nämligen så att om du inte har strumpor som har grepp, då är risken att dina fötter glider i dina skor. Då spelar det ingen roll hur bra grepp du har i skorna. Du kommer inte få ett tillräckligt bra grepp och risken för skador och skavsår ökar. 

Därför är strumpor med gummi under sulan vara att föredra, för att hålla  foten fast i skorna som gör att du kan känna dig säker vid snabba rörelser.

Svettband / Pannband

När du är ute efter att köpa padelkläder är svettband och pannband inte det första som kommer i åtanke. Men ack så viktigt det kan vara att ha det där pannbandet för att få bort svett och hår från ansiktet. Eller att ha det där svettbandet på armen som gör att du enkelt kan torka av svetten i pannan. 

Detta är självklart inte en lika viktigt del av padelkläderna som övriga punkter som vi lyfter fram här. Men det finns en anledning att de flesta spelarna på WPT (World Padel Tour) har svettband och/eller pannband när de spelar.

Trots att padelspelare använder tyger och material som andas väldigt bra, är det svårt att undvika svetten som kommer från huvudet. Då är ett svettband eller ett pannband skönt att ha.