Padelbollar

5/5

Padel spelas med en padelboll, som till utseendet är väldigt likt en tennisboll. Dock är det viktigt att det faktiskt är en padelboll som du spelar med och inte en tennisboll (förklarar detta närmare nedan). Det finns ett flertal olika leverantörer som tillverkar padelbollar idag. Head som är officiell bollpartner till World Padel Tour är en av dem, för att nämna några andra som tillverkar padelbollar hittar ni; Wilson, Babolat, Prince, RS Padel m.fl. 

Det finns mycket frågor idag kring padelbollar och dess funktion i spelet padel, därför har vi sammanställt denna guider för att kunna svara på allra vanligaste frågorna. 

Innehållsförteckning

Padelbollen och dess funktioner

När du spelar padel är det viktigt att du använder rätt utrustning för att det skall spelas på rätt sätt. Förutom padelrack och padekläder/skor har padelbollen en väldigt central roll i sporten padel. För en person som aldrig spelat padel är en padelboll till utseendet väldigt lik en tennisboll. Även för ett tränat öga är padelbollarna extremt lika till uteendet en tennisboll. Men det är viktigt att när du spelar padel, skall du använda en padelboll.

Material och färg

Padelbollar skall vara gjorda av gummi med en jämn exteriör yta i antingen vit eller gul, när det kommer till officiella sammanhang. Padelbollens yttre exteriör som även kallas för filt kan vara av andra färger också om du spelar i icke officiella sammanhang. 

Storlek

Storleken på padelbollarna mäts i diameter. En godkänd padelboll skall i diameter vara mellan 6,35cm – 6,77cm. 

Vikt

Vikten på en padelboll definieras i en lägsta vikt och en högsta vikt som är tillåtet för att vara en godkänd padelboll. Godkänd vikt på en padelboll är mellan 56 – 59,4 gram. 

Tryck

Trycket i padelbollen är det som i slutändan gör hur den studsar. Efter ett tag avtar trycket i padelbollarna, vilket gör att de studsar sämre. Därför behöver de bytas allteftersom. Det inre trycket i en padelboll skall vara 4,6 kg och 5,2 kg per 2,54 kvadratcentimeter. 

Skillnaden mellan padelboll & tennisboll

Till utseendet är en padelboll och tennisboll i stort sett identiska. Det är väldigt svårt att skilja dem åt om bägge bollarna är från samma varumärke. Men skulle du testa att spela med först en padelboll och sedan en tennisboll, skulle du snabbt märka skillnad. Spelet med en tennisboll hade uppfattats som betydligt mycket snabbare än med en padelboll. Det som skiljer en padelboll och en tennisboll åt är framförallt trycket i bollen. Har du mer tryck i bollen så kommer bollen studsa bättre och därmed blir spelet snabbare. En padelboll har alltså vanligtvis lägre tryck än vad en tennisboll har.

När det kommer till storlek och vikt skiljer sig varje boll lite åt, beroende på varumärke. Men generellt har de samma storlek & vikt. Som ni kan se i tabellen här till höger finns det ett spann mellan vikt och storlek där både padelbollar och tennisbollar är identiska. Det som framförallt skiljer dem åt är det som definieras av studsen. Det är trycket i bollarna som vi redan nämnt som gör att studsen skiljer dem åt. Studsen är beräknad på sådant sätt att den faller på en hård yta från en höjd av 2,54 m. Då kan man tydligt se att tennisbollen har en högre studs. 

Med detta sammanfattat kan man enkelt se att det kan bli betydligt svårare och snabbare spel med en tennisboll än padelboll. Därför rekommenderar vi alltid att ni använder en padelboll när ni spelar padel. För att spelet skall bli som det är tänkt att spelas. 

VIKT

Padel Tennis
56 - 59,4 gram
56 - 59,4 gram

STORLEK

Padel Tennis
6,35 - 6,77 cm
6,35 - 6,86 cm

STUDS

Padel Tennis
135 cm
147 cm

Hållbarhet padelbollar

Hur länge håller en padelboll? På professionell nivå spelar de lite längre med padelbollarna än med tennisbollar. I tennis på t.ex. ATP Touren byter de vanligtvis bollar efter sju till nio game, men i padel är det vanligt att man spelar klart matchen med samma tre bollar. I vissa undantagsfall kan man byta padelbollar under matchen för att få
För en amatörspelare så sjunker oftast trycket i bollen efter bara två timmars spel. Det gör att bollarna är den utrustning av padeln som är störst förbrukningsvara. Det blir snabbt sämre kvalité på spelet när trycket i bollarna har sjunkit för mycket. 

Så behåller du trycket i padelbollarna

Vanliga frågor om padelbollar

Padel spelas med en padelboll. Till utseendet ser det ut som en tennisboll, men har en del väsentliga skillnader. 

Det går att spela padel med tennisboll, men det är inte att rekommendera. Den stora skillnaden mellan tennisboll och padelboll är trycket i bollen. En tennisboll kommer studs betydligt mycket mer och därmed göra att spelet går fortare än det skall. Spela padel med en padelboll är vår rekommendation. 

Hur länge padelbollar håller beror på vilken nivå som du spelar på. På amatörnivå håller de vanligtvis 2-3 timmars aktivt spel. På elitnivå mindre än så, vanligtvis en match. 

Godkänd vikt på en padelboll är mellan 56 – 59,4 gram.

Trycket i padelbollen avgör hur mycket den studsar. Inre tryck i en padelboll skall vara mellan 4,6-5,2 kg per 2,54 kvadratcentimeter. 

Amatörspelare = Varannan eller var tredje gång du spelar.
Proffsspelare = Varje match. Ibland till och med under match.