Padelboll

Padel spelas med en padelboll, som till utseendet ser ut som en tennisboll. Dock är det viktigt att det faktiskt är en padelboll som du spelar med och inte en tennisboll (förklarar detta närmare nedan). Det finns ett flertal olika leverantörer som tillverkar padelbollar. Head som är officiell bollpartner till World Padel Tour är en av dem, för att nämna några andra som tillverkar padelbollar hittar ni; Wilson, Babolat, Prince, RS Padel m.fl. 

Padelboll vs Tennisboll

Vad är skillnaden mellan en padelboll och tennisboll? 
Till utseendet är det bägge bollarna identiska. Det är väldigt svårt att skilja dem åt om bägge bollarna är från samma varumärke. Men skulle du testa att spela med först en padelboll och sedan en tennisboll, skulle du snabbt märka skillnad. Spelet med en tennisboll hade uppfattats som betydligt mycket snabbare än med en padelboll. Det som skiljer en padelboll och en tennisboll åt är trycket i bollen. Har du mer tryck i bollen så kommer bollen studsa bättre och därmed blir spelet snabbare. En padelboll har alltså vanligtvis lägre tryck än vad en tennisboll har.

När det kommer till storlek och vikt skiljer sig varje boll lite åt, beroende på varumärke. Men generellt har de samma storlek & vikt. 

Hållbarhet padelbollar

Hur länge håller en padelboll? På professionell nivå spelar de lite längre med padelbollarna än med tennisbollar. I tennis på t.ex. ATP Touren byter de vanligtvis bollar efter sju till nio game, men i padel är det vanligt att man spelar klart matchen med samma tre bollar. 
För en amatörspelare så sjunker oftast trycket i bollen efter bara två timmars spel. Det gör att bollarna är den utrustning av padeln som är störst förbrukningsvara. Det blir snabbt sämre kvalité på spelet när trycket i bollarna har sjunkit för mycket. 

Vad kostar padelbollar?

De säljs vanligtvis i bollrör, där det ligger tre bollar. Ett sådant bollrör kostar vanligtvis mellan 55 kr och upp till över 100 kr. Det finns även tjänster som erbjuder prenumeration på padelbollar, där de skickar hem nya bollar med ett spann på 30-60 dagar emellan. Låter som ett utmärkt sätt att hela tiden ha padelbollar som fungerar att spela med för den lite mer aktive padelspelaren.

Tips för amatörer! 

Om du är en motionär eller nybörjare så köp inte de allra dyraste bollarna. Det finns inga större bevis för att de dyrare padelbollarna håller längre. Därför kan det vara smart att som motionär och nybörjare inte starta med de allra dyraste bollarna.