Padelarmbåge (tennisarmbåge)

Padelarmbåge

Padelarmbåge är ett nytt begrepp som dykt upp i Sverige efter att sporten padel blivit allt mer populär. Men faktum är att skadan padelarmbåge är inget nytt bland utövare av racketsport. Sedan tidigare finns det något som kallas för tennisarmbåge, och det är exakt samma typ av skada. Nu har begreppet padelarmbåge blivit en term att använda, troligtvis för att skadan uppkommit när personen spelat padel. 

Vad är en padelarmbåge?

Om du har padelarmbåge upplever du troligtvis en smärta runt muskelfästena på armbågens utsida. Detta kan bero på att du har jobbat för mycket med händerna och överansträngt musklerna som sträcker fingrarna och handleden. Det är också vanligt i samband med spelandet av padel att du får smärta i det här området när padelracket inte ger den vibrationsdämpning som du kanske behöver. 

Överansträngningen som orsakar padelarmbåge gör att det kan bli små bristningar i den bindväv som fäster musklerna vid överarmsbenet. De vävnaderna blir då irriterade och smärtan uppkommer. Värken kan komma under en längre tid eller mer akut om du har överansträngt dig alltför mycket. Ju mer intensiva smärtor som du upplever, desto större område kommer vara irriterat runt armbågen. 

Symtom padelarmbåge

Om du tror du har padelarmbåge är det vanligt med denna typ av symtom: 

  • Du får ont eller blir öm på utsidan vid armbågen och på ovansidan av underarmen
  • Du får ont vid vila, till exempel på natten om du ligger så att det blir ett tryck mot armbågens utsida.
  • Du får ont när du vrider underarmen, till exempel när du ska skruva med skruvmejsel eller vrida om en trög nyckel.
  • Du får svårt att lyfta saker som det är svårt att få grepp om, till exempel ett mjölkpaket.
  • Du kan få svårt att sträcka ut armbågen helt.
  • Om du böjer handleden bakåt och uppåt med motstånd brukar det göra ont i muskelfästena vid armbågen, och smärtan strålar oftast ner mot handleden.

Överansträngningen gör att det kan bli små bristningar i den bindväv som fäster musklerna vid överarmsbenet. Vävnaderna blir då irriterade och det kan göra ont. Värken kan komma under en längre tid eller mer akut om du har överansträngt dig genom alltför mycket ensidigt arbete. Ju mer intensiva smärtorna är, desto större område av armen värker.

Vad kan jag göra själv?

Padelarmbåge är den typ av skada som vanligtvis går över av sig självt, utan någon särskild behandling av armbågen. Men det finns en del alternativ om du vill försöka behandla armbågen. 

Avstå från de belastningar som gör ont

Först och främst måste du börja med att avstå från de belastningar som orsakar smärtan, exempelvis padeln. Eftersom vävnaderna runt musklerna blivit irriterade kommer de troligtvis inte bli bättre av att fortsatt bli belastade. 

Använd ett specialbandage för padelarmbåge

Du kan också prova ett speciellt bandage som är framtaget för tennisarmbåge och padelarmbåge. Det bandaget fördelar trycket mot det ömma området på armbågen. Bandaget kan köpas på apotek, i en sportaffär eller sjukvårdsaffär. Speciella stödförband för handleden kan också minska smärtan.

Behandling av padelarmbåge

Vid längre besvär av en padelarmbåge finns det några alternativ som du kan använda för att försöka behandla armbågen. Var dock noga med att låta en utbildad person, exempelvis naprapat titta på armbågen och rekommendera en behandling för dig. 

Stötvågsbehandling

I en stötvågsbehanling är syftet att stimulera läkningsprocessen genom att låta en apparat genom ljudvågor överföra tryck till vävnaden i området där det gör ont. Detta går att göra med olika typer av styrka och utförs vanligtvis av en naprapat. 

Behandling med lågenergilaser

En naprapat kan också använda sig av lågenergilaser. Det innebär att laserljuset överförs från ett pennliknande instrument till området som skall behandlas. Syftet är att påverka vävnaden som är irriterad på ett sätt som ger smärtlindring. 

Motverka nya besvär

När du har blivit av med besvären med en padelarmbåge är det viktigt att se till att de inte kommer tillbaka. Ett av sätten kan vara att se över ditt padelrack. En del padelrack genererar nämligen kraftigare vibrationer, som kan komma att påverka vävnaden som vanligtvis blir irriterad. Genom att byta padelrack till ett med mindre vibrationer kan besvären minska. 

Ett bra tips på ett padelrack som har vibrationsdämpande egenskaper är Babolat Veron Air.
Vill du titta på andra bra rack kan du läsa vår matiga guide kring de bästa padelracken 2021.

Fler inlägg & nyheter

Snyggaste padelracket

Letar du efter det snyggaste padelracket på marknaden så har du kommit rätt. Vi på padelzpel.se har granskat marknaden för att hitta vad vi tycker

Lätta padelrack

Ett mer skonsamt alternativ för kroppen Idag hittar vi mängder av olika modeller och fabrikat av padelrack på marknaden. Tillverkarna har verkligen tagit individen i

Padelracket Exani

Padelrack Exani

Varumärket Exani som är mest känt för att tillverka skor till den nordiska sport- och skomarknaden har nu tagit klivit in i padelvärlden. Sedan en

Padel Globen

Spela padel i Globen

Det har nog inte undgått några padelälskare, inte minst stockholmsborna att Globen eller som den numera heter heter Avicii Arena under en tid omvandlades till

RS Padel x Margaux Dietz

RS Padel x Margaux Dietz

Bildkälla: rs-padel.com RS padel har tagit fram ett nytt padelrack, denna gång tillsammans med influencern och padelfantasten Margaux Dietz. RS har sedan tidigare tagit fram

Padel eller paddel?

Vilken är den rätta stavningen? Padel eller paddel? Det är nog många av oss som funderar på om det stavas padel eller paddel. Den korrekta

hur länge håller ett padelrack

Hur länge håller ett padelrack?

Hur länge ett padelrack håller beror givetvis helt på hur du sköter om ditt racket. Ett padelrack består av mängder av olika material som givetvis