Vad är padel?

Padel även kallat “padeltennis” är en racketsport, som bäst kan beskrivas som en blandning av tennis och squash.
padel

Spelplanen i padel är snarlik en tennisplan, 10 meter bred och 20 meter lång med två planhalvor och ett lågt nät emellan. Dock omfamnas spelplanen i padel av väggar, till stora delar glasväggar och även nät på långsidorna. Dessa väggar används sedan som en del av spelet.
Padel spelas med en padelboll, som utseendemässigt är slående likt en tennisboll. Läs mer om skillnaden på en padelboll och tennisboll.
Förutom spelare, spelplan, padelboll så behövs det även padelrack i sporten padel. Till skillnad från racketsporterna tennis och squash består ett padelrack inte av strängar. Ett padelrack är gjort av kompositmaterial med en slagyta full av små hål. Namnet padel kommer från att spelet till en början utövades med träpaddlar, vilket man kan förstå när man ser utseendet på padelracket.

Hur spelar man padel?

Padel spelas mellan 2 lag, vardera lag är 2 spelare, så totalt 4 spelare i en padel match. Det finns även möjlighet att utöva så kallad singelpadel, på en singelbana. Spelplanen är då vanligtvis hälften så bred som de ordinarie spelplanerna. Men en ordinarie padel match spelas alltid i dubbel.

Padelserve – Start av spelet

För att starta igång spelet i padel och efter varje poäng görs en serve. Likt tennis servar man diagonalt och studsen måste alltid hamna i motståndarnas serveruta. Till skillnad från tennis görs serven i padel alltid underifrån eller i midjehöjd och bollen måste alltid studsa en gång innan spelaren servar. Spelaren som servar bollen i padel är placerad med båda fötterna bakom servelinjen, och måste ha minst en fot i golvet när racket träffar bollen.
Man har två servar på sig och varje game startar med en serve från höger sida av spelplanen.

När spelet är igång efter serve måste bollen studsa i marken på motståndarens sida, innan den får träffa motståndarens glas/vägg. Poängen går till motståndaren om du träffar glas/vägg utan att den studsar i golvet först.
Det är tillåtet att spela volley och så kallad halvvolley. Ett vanligt spelsätt som är tillåtet i padel är att låta bollen studsa i marken och upp på sido- och/eller bakväggen, därefter slå tillbaka bollen innan den studsar en andra gång.

Hur vinner man poäng i padel?

Bollen studsar två gånger på motståndarens bana.
Bollen slås i nätet av motståndaren.
Motståndaren slår bollen i sido- eller bakvägg utan att den studsar i golvet först på er planhalva.
Motståndaren slår bollen i sitt eget galler.
Motståndaren slår bollen ut ur banan utan att den studsar i golvet först på er planhalva.
Motståndaren träffas av bollen.

Notera att det är tillåtet att spela bollen utanför planen. Om du exempelvis smashar bollen så den studsar över väggen och utanför planen, då är det tillåtet för motståndaren att springa utanför planen och spela bollen så länge den inte studsat en andra gång.

Poängräkning padel

Poängräkningen i padel sker på samma sätt som det görs i tennis. Poängräkningssystem i padel är 15, 30, 40, fördel samt game och set.
Matcherna i padel spelas i bäst av tre eller fem set. I ett set gäller det alltså att först vinna majoritet av setets poäng (exempelvis 2-1 & 2-0 i bäst av tre, eller t.ex. 3-0, 3-1 & 3-2).
I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game.
Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Fler inlägg & nyheter

Snyggaste padelracket

Letar du efter det snyggaste padelracket på marknaden så har du kommit rätt. Vi på padelzpel.se har granskat marknaden för att hitta vad vi tycker

Lätta padelrack

Ett mer skonsamt alternativ för kroppen Idag hittar vi mängder av olika modeller och fabrikat av padelrack på marknaden. Tillverkarna har verkligen tagit individen i

Padelracket Exani

Padelrack Exani

Varumärket Exani som är mest känt för att tillverka skor till den nordiska sport- och skomarknaden har nu tagit klivit in i padelvärlden. Sedan en

Padel Globen

Spela padel i Globen

Det har nog inte undgått några padelälskare, inte minst stockholmsborna att Globen eller som den numera heter heter Avicii Arena under en tid omvandlades till

RS Padel x Margaux Dietz

RS Padel x Margaux Dietz

Bildkälla: rs-padel.com RS padel har tagit fram ett nytt padelrack, denna gång tillsammans med influencern och padelfantasten Margaux Dietz. RS har sedan tidigare tagit fram

Padelarmbåge

Padelarmbåge (tennisarmbåge)

Padelarmbåge är ett nytt begrepp som dykt upp i Sverige efter att sporten padel blivit allt mer populär. Men faktum är att skadan padelarmbåge är

Padel eller paddel?

Vilken är den rätta stavningen? Padel eller paddel? Det är nog många av oss som funderar på om det stavas padel eller paddel. Den korrekta